torstai 21. maaliskuuta 2013

Uusi kokoelmanäyttely Mikkelin taidemuseossa


MEIDÄN TAIDETTA - Hankintoja ja lahjoituksia 2008 - 2012
Mikkelin taidemuseo 20.3. – 15.9.2013

Mikkelin taidemuseon näyttelyvuosi 2013 sisältää kaksi kokoelmanäyttelyä, joista ensimmäisenä avautuu hankintoja ja lahjoituksia esittelevä kokonaisuus.  Kokoelmakartuntaa viimeisen viiden vuoden ajalta esittelevässä näyttelykokonaisuudessa on maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvia ja sekatekniikkatöitä. Ripustuksessa on mukana 56 teosta 26:lta eri taiteilijalta.

Taidekokoelmat ovat korvaamaton osa kulttuuriperintöä ja taidemuseon toiminnan perusta. Mikkelin taidemuseolla on seitsemän taidekokoelmaa: Martti Airion taidekokoelma, Johannes Haapasalon kokoelma, Mikkelin kaupungin taidekokoelma, Kuvitustaiteen kokoelma, Mitalitaiteen kokoelma, Helmi Usmalan kokoelma sekä Säästöpankki-kokoelma, joka on Valtion taidemuseon omistuksessa, mutta deponoitu Mikkelin taidemuseoon.  
Mikkelin taidemuseo toimii Etelä-Savon aluetaidemuseona, jonka perustehtäviin kuuluu tallentaa, tutkia ja esitellä alueen taidetta. Tämän tehtävän apuna on kokoelmapoliittinen ohjelma, jossa määritellään miten taidemuseon kokoelmaa hallinnoidaan, hoidetaan, käytetään ja kartutetaan. Mikkelin taidemuseon kokoelmapoliittisen ohjelman mukaisesti painopiste on eteläsavolaisessa kuvataiteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa nykytaiteen hankkimista Mikkelin kaupungin taidekokoelmaan, joka on edellä mainituista seitsemästä kokoelmasta ”aktiivisin”. Tästä kokoelmasta sijoitetaan teoksia kaupungin eri toimitiloihin ja tätä kokoelmaa pyritään kartuttamaan vuosittain. Kaupungin taidekokoelmaan kuuluu tällä hetkellä 1253 teosta.  Näyttelyssä mukana olevat teokset ovat pääosin tähän kokoelmaan hankittuja.
Kokoelmapoliittiseen ohjelmaan voi tutustua taidemuseon nettisivuilla: http://www.mikkeli.fi/fi/museot/01_mikkelin_taidemuseo/index

Vuosittaisista taidehankintamäärärahoista käytetään suurin osa kaupungin taidekokoelman ja kuvituskokoelman kartuttamiseen. Ns. prosenttimäärärahalla hankittava kaupungin julkisiin tiloihin sijoitettava taide liitetään Mikkelin kaupungin taidekokoelmaan. Vuonna 2012 hankittiin Kalevankankaan uudelle koululle Hanna Vahvaselän, Tiina Kylliäisen, Susanna Pälviän ja Lauri Nykoppin teoksia. Koska ne ovat koulun tiloihin varta vasten suunniteltuja teoksia, niitä ei ole mukana tässä näyttelyssä.

Toinen kokoelma, joka karttuu ensi sijassa joka kolmas vuosi, on Kuvitustaiteen kokoelma. Sen alkuna on vuonna 1987 aloitettu kuvitustaiteen näyttelytoiminta. Tuolloin järjestettiin ensimmäinen kuvitustriennale, jolloin päätettiin myös profiloitua kuvitustaiteen tallentamiseen ja dokumentointiin. Kokoelma sisältää suomalaisten kuvittajien teoksia, jotka on hankittu joka kolmas vuosi järjestettävästä Mikkelin kuvitustriennalen näyttelystä. Triennalen sääntöjen mukaisesti palkitut teokset siirtyvät kuvituskokoelmaan. Tässä näyttelyssä olevat kuvitusteokset ovat kahdessa viimeisimmässä triennalessa (2008, 2011) palkittuja teoksia.
Kokoelmiin on saatu myös lahjoituksia keräilijöiltä ja taiteilijoilta. Vuonna 2012 taidemuseo sai yksityishenkilön lahjoittaman 11 teoksen kokonaisuuden, joka sisältää grafiikkaa ja maalauksia. Nämäkin teokset ovat nyt esillä tässä näyttelyssä.

Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, puh. 015 194 2424. www.mikkeli.fi/museot, museot(at)mikkeli.fi. Museo on avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12 – 19, to, pe, su 10 ‑ 17, la 10 ‑ 13, ma-ti suljettu. Kesäkaudella (touko-syyskuu) ke 12 – 19, ti, to, pe, su 10 ‑ 17, la 10 ‑ 13, ma suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 5 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161, museot(at)mikkeli.fi. Varaukset museon toimistosta.
Taidemuseon löydät myös Facebookista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti