perjantai 4. toukokuuta 2012

Uusi Mikkeli aloittaa 1.1.2013 - kaikkien kolmen kunnan valtuustot sanoivat tahdon


Uusi Mikkeli aloittaa 1.1.2013 – kaikkien kolmen kunnan valtuustot sanoivat tahdon
Meidän Mikkelistä Suomen vetovoimaisin vapaa-ajanasumisen keskus

Mikkelin, Ristiinan ja Suomenniemen valtuustot päättivät, että kuntaliitos toteutuu. Kuntajakolain 8 §:n tarkoittaman yhdistymissopimuksen mukaan kunnat yhdistyvät uudeksi Mikkelin kaupungiksi 1.1.2013. Sekä Ristiinassa että Suomenniemellä kuntaliitoksesta jouduttiin äänestämään. Ristiinassa liitosta kannatti 19 ja vastusti 8. Suomenniemen kunnanvaltuustossa päätös syntyi äänestyksen jälkeen, kun kunnanvaltuuston jäsen Antti Särkkä esitti valtuuston puheenjohtaja Juha Nirkon kannattamana kuntaliitoksen hylkäämistä. Äänestyksessä kunnanhallituksen pohjaesitys liitoksesta tuli kuitenkin hyväksytyksi selvin numeroin 12-5. Mikkelissä kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti liitoksen.

Yhdistymishallitus aloittaa työnsä jo kesäkuussa. Kunnat saavat valtiolta ns. porkkanarahaa 4,3 miljoonaa euroa. Rahat on tarkoitus käyttää erilaisiin investointeihin.  Tärkeimpänä tästä on Ristiinan terveyskeskuksen peruskorjaus. Lisäksi varoja käytetään Ristiinassa kiinteistöjen korjauksiin, vesihuoltoon ja katujen ja liikenneväylien parantamiseen. Suomenniemellä myös parannetaan kevyenliikenteen väyliä ja tehdään parannuksia koulun tiloihin.

Yhdistymisen myötä Meidän Mikkeli on Itä-Suomen kasvukeskus, Saimaan kaupunki, jossa on uudistuva kaupunkikeskusta, vireä maaseutu elinvoimaisine taajamineen. Saimaa ja puhdas järviluonto vetävät asukkaita, yrityksiä ja loma-asukkaita puoleensa. Palvelut ovat asiakaslähtöisiä. Yhteisöllisyys, turvallinen ja laadukas asuminen sekä vapaa-aika varmistavat laadukkaan arjen maaseudun kehittämistä unohtamatta.

Suomenniemellä on jo nyt meneillään Misetin kanssa kokonaisvaltainen kehittämissuunnitelma ja Ristiinaan kaavaillaan muun muassa uusia asuntoalueita sekä logistiikkakeskustasta, joka mahdollistaa uusien työpaikkojen saamisen valtatie 13 suuntaan.  Muutoinkin kuntaliitoksen myötä valtatie 13 yhdyskuntasuunnittelemiseen ja liikennepoliittisiin kysymyksiin panostetaan tulevaisuudessa entistä enemmän.

- Haluan kiittää kaikkia kolmen kunnan päättäjiä hyvin sujuneesta prosessista sekä järkevästä, oikea-aikaisesta ja kauaskatseisesta päätöksestä, se luo erittäin hyvän pohjan tulevaisuuden rakentamiselle, toteaa kaupunginjohtaja Kimmo Mikander.  Liitoksen myötä myös uuden Mikkelin työpaikkaomavaraisuus kasvaa merkittävästi ja rakenne monipuolistuu. Kuntien yhdistymisellä voimme hieman helpottaa eläköitymisen aiheuttamaa rekrytointipainetta ja samalla kuitenkin tehostaa toimintaa, sanoo Mikander.

Yhdistymisen myötä Mikkeli ohittaa mökkien määrässä Länsi-Turunmaan ja on siten Suomen vetovoimaisin vapaa-ajanasumisen keskus. Uusi Mikkeli ammentaa menestystään myös monipuolisesta kulttuurista, historiasta, kansainvälisyydestä, hyvistä liikenneyhteyksistä sekä erinomaisesta ympäristöimagosta.


Uuden Mikkelin faktoja:

•         Vapaa-ajanasuntoja eniten Suomessa:  10 108 kpl (vuoden 2010 tilasto)
•         Vesistöä  680,03 km2
•         Väkiluku:  Suomen 20. suurin kaupunki
•         Pinta-alaa:  3229,56 km2
•         Valtuutettuja uudessa valtuustossa:  59
•         Hallituksessa: 15 paikkaa jakautuen Mikkeli 9, Ristiina 4 ja Suomenniemi 2


Yhdistymissopimus ja siihen liittyvät liitteet löytyvät https://mikkeliristiinasuomenniemi.wordpress.com/.

Samalta sivustolta löytyvät myös investointisuunnitelmat Ristiinan ja Suomenniemen osalta sekä koonti kuntalaiskyselystä.


Lisätietoja antavat:

Mikkelin kaupunki:
Kimmo Mikander, puh 044-794 2000


Suomenniemen kunta:
Matti Muukkonen, puh 050 3522394


Ristiinan kunta:
Virpi Siekkinen, puh. 040 567 7111



Soile Kuuva
Vs. tiedotuspäällikkö
Raatihuoneenkatu 8-10,
50100 Mikkeli
p.044-7942752


Mikkeli - Suomen paras kaupunkikeskusta 2012 kilpailun voittaja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti