perjantai 11. maaliskuuta 2011

Lastenparlamentti 22.3.2011

12 kakaraa Mikkelistä –lasten parlamentin kokous pidetään ti 22.3.2011 klo 12-15 Nuorisokahvila Starlightissa, Maaherrankatu 10, Mikkeli.
Jokaiselta koululta, joilla on oppilaskunta, on kaksi oppilaskunnan edustajaa (4.-6.luokkalaisia) tervetulleita kokoukseen. Edustajat on valittu koulujen oppilaskunnista kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Nyt meneillään on kausi 2010-2011. Osassa kouluja asiasta on järjestetty pienimuotoiset vaalit tai edustajat Mikkelin lasten parlamenttiin on valittu halukkuuden mukaan.
Jos koulun edustaja on siirtynyt yläasteelle tai muuttanut paikkakunnalta, hänen tilalleen valitaan uusi edustaja kuluvan kaksivuotiskauden loppuun saakka.
Samojen edustajien pitäminen koko kaksivuotiskauden helpottaa lasten parlamentin toimintaa. Kokouksissa päästään nopeammin asiaan, kun edustajat ovat toisilleen ennestään tuttuja ja tutustumiseen ei tarvitse käyttää joka kerta niin paljon aikaa. Uusien edustajien valinnasta ilmoitetaan hyvissä ajoin.
Valinta tapahtuu aikaisintaan ensi syksynä, todennäköisesti vasta vuoden 2012 alussa.
Osallistujille tarjotaan välipala kokouksen aikana.
Kuljetus tapahtuu takseilla kouluilta kokouspaikalle ja kokouksen jälkeen takaisin koululle. Kokouskuljetuksille on olemassa oma määräraha.
Jos taksi ajaa paluumatkalla oppilaan kodin ohi, voi oppilas jäädä tietenkin kotiin. Muuten taksi ajaa suorinta reittiä koululle.
Muuten koulun tai vanhempien tulee hoitaa kotiinkuljetus sinä päivänä koululta kotiin, jos oppilas ei ehdi normaaliin koulukuljetukseen.

Rämälän koulun edustajat ovat: Inka Pöntinen ja Milla Häkkinen.


Lasten parlamentti – 12 kakaraa Mikkelistä


Huhtikuussa 2009 perustettu Mikkelin paikallinen lasten parlamentti on 7-12 -vuotiaiden lasten oma virallinen vaikutuskanava Mikkelissä.
Parlamentin toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille vaikutusmahdollisuus lapsiin liittyvissä asioissa ja antaa heille onnistuneita vaikuttamisen kokemuksia. Parlamentin jäseniksi on kutsuttu kaksi edustajaa jokaisesta alakoulun oppilaskunnasta Mikkelissä.
Lasten parlamentti toimii alakouluikäisten lasten äänenä kunnallisessa päätöksenteossa, tiiviissä yhteistyössä 13-19 –vuotiaita nuoria edustavan nuorisovaltuuston kanssa. Syksyllä 2009 lapsiparlamentaarikot antoivat paikalliselle parlamentilleen nimen ”12 kakaraa Mikkelistä”.
Mikkelin ”12 kakaran” toiminnan organisoinnista vastaa Mikkelin kaupungin nuorisopalvelut. Mikkelin ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogiopiskelijat ovat olleet mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa paikallista toimintaa sekä osallistumassa valtakunnallisen lasten parlamentin toteutukseen.
Lasten kokouksessa ei takerruta jäykkään kokoustyöskentelyyn, vaan parlamentti ohjataan lapsille sopivaan aktiiviseen osallisuuteen toiminnallisten menetelmien avulla.
Mikkelin lisäksi paikallisia lasten parlamentteja toimii muun muassa Tampereella, Jyväskylässä, Kotkassa, Iisalmella ja Varkaudessa.
Ensimmäinen Lasten Parlamentti perustettiin Tampereelle 2001.
Kevääseen 2010 mennessä Mikkelin lasten parlamentti on kokoontunut 3 kertaa.
(Lähde: Mikkelin koulujen oppilastoimikunnan kansio)


Kirsi-Marja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti