maanantai 9. marraskuuta 2009

HAVAINTOJA RUOTSIN KOULUISTA

Havaintoja Ruotsin kouluista
Etelä-Savon rehtorit ry. järjesti jäsenilleen 5.11.-7.11.2009 opintomatkan Tukholmaan. Vierailimme sekä ruotsinsuomalaisessa että tavallisessa ruotsalaisessa koulussa.
Suomeen verrattuna koululaitoksen nauttima yhteiskunnallinen arvostus on Ruotsissa huomattavasti vähäisempää. Koulu ja siellä työtään tekevät rehtorit ja opettajat eivät voi nojautua oppilaiden huoltajien taholta tulevaan tukeen siinä määrin kuin meillä. Uskottavuutta tälle väitteelle toi ruotsalaisen koulun koulusihteeri, joka oli suomalainen. Hän kuvaili ruotsalaisen koulujärjestelmän suurimpana epäkohtana juuri tämän arvostuksen puutteen. Suomessa koulutus saa laajaa arvostusta. Merkkinä tästä olkoon opintomatkamme alussa toteuttamamme vierailu eduskunnassa.
Maakunnan kansanedustajat tapasivat meidät varsin kiireisen työpäivän aikana. Kiitokset Katri Komille vierailun onnistumisesta.
Keskusteluissa ruotsalaisten kollegojen kanssa tuli hyvin ilmi ruotsalaisen oppilaitosjohtamisen erityisluonne. Haastattelemiemme rehtoreiden mukaan keskustelukulttuuri ja demokraattisuus on saattanut mennä jo liiankin pitkälle. Jatkuvia kokouksia ja palavereita, joissa opettajat kohdataan ennen kaikkea kollegoina. Suomessahan rehtori johtaa oppilaitostaan opettajakunnan tukemana niin hallinnollistaloudellisissa kuin pedagogisessa mielessä. Vastuu oppilaitoksesta on jakamaton ja rehtori vastaa päätöksillään työnjohdosta. Ruotsissa ollaan hienotunteisia eikä keskusteluun taikka päätöksenteon piiriin mielellään nosteta ristiriitoja herättäviä asioita, vaikka tarvetta olisikin.
Rehtorihan on kaveri ja kollega.
Opettajien läsnäolo kouluissa on tiiviimpää kuin Suomessa. Työpaikalla ollaan 35 tuntia viikossa. Opettajan palkkauksessa yksilöllisten palkanosien osuus on suhteessa suurempi ja opettajat työskentelevät koululla kesän jälkeen viikon ennen oppilaiden tuloa ja samoin viikon sen jälkeen, kun oppilaat ovat päässeet kesälomalle. Rehtorin kannalta kaikki nämä ovat hyviä elementtejä ja toisivat Suomeenkin opetukseen lisää tehokkuutta ja vaikuttavuutta.
Pedagogisesti koulutusjärjestelmät eroavat myös toisistaan.
Ruotsinsuomalaisessa koulussa opettajat ovat taustaltaan suomalaisia ja he ovat aikoinaan käyneet koulunsa Suomessa. Heidän mukaansa Ruotsissa opitaan enemmän yhdessä. Ryhmätyöskentely ja opetuksen sosiaalisuus korostuvat. Opettajan rooli on muuttunut opettajasta ohjaajaksi.
Suomessa nojaudutaan enemmän perinteiseen opettamiseen ja tiedon jakamiseen. Opettaja on luokan edessä opettaakseen asian.
Viehätyimme oppilaiden sosiaalisuudesta ja hyväkäytöksisyydestä.
Uskaltaudumme kuvailemaan heitä sosiaalisesti tunneälykkäiksi oppilaiksi. Oppitunneilla he olivat iloisia, kiireettömiä ja hakeutuivat innokkaasti etsimään tietoa opettajan annettua ryhmätyöskentelyaiheet. Luokissa oli oikein hyvä tunnelma, opettaja oli lähellä oppilaita. Meitä vieraita kohtaan oppilaat olivat kerrassaan välittömiä ja kohteliaita.
Oppilaille annetaan numeroarvostelu vasta kahdeksannella luokalla. Sitä ennen koulusta annetaan palautetta vanhemmille vain suullisesti opettajan ja vanhempien välisissä kehityskeskusteluissa.
Matkamme oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut ja pakotti meidät miettimään omaakin järjestelmäämme. Tässä kohden pitänee paikkaansa
sanonta: molempi parempi. Uhrasimme kuitenkin myötämielisiä ajatuksia ruotsalaisia kollegojamme kohtaan. Johtajana toimiminen koulussa ilman riittäviä johtamisen välineitä saattaa olla raskasta pidemmän päälle.

Reima Härkönen Raimo Salkinoja

MARRASKUUN TIEDOTE

Mikkelin kaupunki
Rämälän koulu
02.11. 2009

MARRASKUUN TIEDOTE

Eveliina Tahvanainen tutustuu kouluun työpaikkana
TET-jaksolla 2.-13.11.

Minna, Sanna ja Kirsi-Marja ovat Love2learn –koulutuksessa
ke 4.11. sekä to-pe 19.-20.11.

Ensilumen vuoksi jouduimme tekemään muutoksen pihatalkoiden ajankohtaan. Yritämme uudestaan to 5.11. Muistakaa varata pihatalkoisiin sopiva vaatetus!

Kanttori Lea Laine tulee koulullemme laulattamaan virsiä ja lasten hengellisiä lauluja pe 6.11.

Ke 11.11. 1-2 luokan oppilaat pääsevät seuraamaan Taika-Petterin esitystä. Taikatemppujen lomassa hän käsittelee
koulukiusaamisasioita. Tilaisuus on seurakunnan järjestämä ja se pidetään Hiirolan koululla.
Koska lähdemme koululta jo klo 8.30, myös 1. luokan oppilaat tulevat silloin aamulinja-autolla kouluun. Olen perunut taksikyydin siltä aamulta. Koululle palaamme n. klo 10.30.

Ti 17.11. klo 17.00-20.00 koulumme neuvottelukunta ja Rämälän metsästäjät järjestävät koko perheelle suunnatun soihtukävelyillan. Kävelykierros aloitetaan Rämälän metsästäjien majalta. Luvassa on mukavaa yhdessäoloa. Tervetuloa!

Ke 25.11. klo 8.30- 11.00 vierailemme Suonsaaren vanhainkodilla.Tällä kertaa tapaamme jouluisissa merkeissä ja laulamme yhdessä joululauluja. Mukaan pääsee jälleen n. 20 oppilasta.

Muistakaa varata liikuntatunneille sisäliikuntavarusteet!

Kännykkänumeroni on muuttunut.
Minut tavoittaa numerosta 050-311 7077.





Terveisin
Kirsi-Marja




LOKAKUUN TIEDOTE

Mikkelin kaupunki
Rämälän koulu
1.10.2009

LOKAKUUN TIEDOTE 2009

Vanhempainillassa kerroimme, että olemme aloittaneet koulussamme oppilaskuntatoiminnan tänä syksynä. Oppilaat äänestivät toimintaan mukaan joka luokalta yhden oppilaan. Oppilaskunta toimii linkkinä oppilaiden ja opettajien välillä. Kokouksia järjestetään tarvittaessa.
Rämälän koulun oppilaskunta lukuvuonna 2009-2010:
Iiro Rummukainen 1. lk. Juuso Parviainen 2. lk.
Tiia Tirkkonen 3. lk. Iiris Venäläinen 4. lk.
Eevert Lyytikäinen 5. lk. Miska Pylkkänen 6. lk.

Olemme tilanneet joka luokkaan yhdet kappaleet KiVa Koulu-hankkeeseen liittyviä vanhempainoppaita. Oppaan voi lainata kotiin luettavaksi omalta opettajalta. Opas on myös nettiversiona ja tilattavissa KiVa Koulun sivuilla,
www.kivakoulu.fi. Sivuilta löytyy myös KiVa-peli, jota oppilaat pääsevät pelaamaan kotona: Koulutunnus: rämälänkoulu
Oppilassalasana: tpb5k9
Opettajien tietoon tulleissa kiusaamistapauksissa etenemme
KiVa Koulu -ohjeistuksen mukaisesti. KiVa-tiimi (= Kirsi-Marja, Minna ja Sanna) käsittelee kiusaamistapaukset, joissa todetaan kiusaamisen jatkuneen jo jonkin aikaa eli ollaan tekemisessä systemaattisen kiusaamisen kanssa.
KiVa-tiimi ei siis käsittele välitunneilla sattuneita kahakoita, vaan ne selvittää paikalla ollut aikuinen.

Oppilaiden oman työ arvioinnin suoritamme viikoilla 41.
Ensin arvioinnin suorittaa oppilas itse ja sitten vasta opettaja. Tämän jälkeen arviointipaperi lähetetään kotiin. Kotona oppilas ja huoltaja miettivät yhdessä arvioinnin loppuosan. Arvioitava ajanjakso on koko tämän syksyn alkupuoli. Lomake palautetaan kouluun seuraavalla viikolla ennen syyslomaa.

Syksyllä 2009 starttaa Sibelius-Akatemian Musiikkikasvatuksen osaston
Laulubussi kiertämään peruskouluja. Hanke liittyy Suomen autonomian
juhlavuoteen ja on opetushallituksen rahoittama: luvassa on
konsertteja, workshopeja, laulamista ja musisointia. Kiertävän
laulubussin tarkoituksena on edistää laulamisen opetusta ja rohkaista
kaikenikäisiä koululaisia laulamaan ja musisoimaan.
Laulubussi suuntaa tänä syksynä Itä-Suomen peruskouluihin.
Hanke toteutetaan paikkakunnalla järjestettävän työpajatoiminnan sekä
yhteisen konsertin muodossa. Laulubussi saapuu Mikkeliin tiistaina 06.10.09. Mikkelissä työpajat ja konsertti pidetään Urheilupuiston koulun tiloissa aamupäivällä ja keskipäivällä.
Rämälän koulusta hankkeeseen pääsee osallistumaan 3-4 luokka
(klo 8.30-9.50).

Syksyn taidepajapäivää vietämme ke 7.10. Taidepajaryhmiin jaamme oppilaat siten, että ryhmissä on oppilaita jokaiselta luokalta.
Pajojen tehtävät liittyvät tänä lukuvuonna Love2learn-hankkeeseen, jossa yhdistämme tietotekniikan ja taidekasvatuksen.
Tuotoksia esitetään ensi kevään kevätjuhlassa.

Love2learn-koulutuspäivät ovat to 8.10. sekä ma-ti 12.-13.10.
Koulutukseen osallistuvat: Sanna, Minna ja Kirsi-Marja.

Ennen syyslomalle lähtöä, perjantaina 16.10., pidämme koululla pihatalkoot. Laitamme koulupihan talvikuntoon ja lopuksi vietämme hetken nuotion äärellä mehusta ja makkarasta nauttien.
Päivään kannattaa varata pihatöihin sopiva asu ja jalkineet.

Syyslomaviikko on vko 43, 19.10.-23.10.2009.

Mikkelin kaupungin kirjaston edustaja tulee kertomaan kirjojen lainaamiseen ja lukuharrastukseen liittyvistä asioista koulullemme pe 30.10.



Hyvää syyslomaa!

Kirsi-Marja

SYYSKUUN TIEDOTE

Mikkelin kaupunki
Rämälän koulu
31.8.2009

SYYSKUUN TIEDOTE 2009

Minna, Sanna ja Kirsi-Marja osallistuvat KiVa Koulu –koulutukseen (Kiusaamisen Vastainen) ti 1.9.
ja Love –koulutukseen (tietotekniikka) ma-ke 7. – 9.9.2009.

Koulun omat kolmiottelut kisaillaan Rämälän koulun kentällä maanataina 14.09.2009.
Kisat aloitamme n. klo 9.30 ja ne saadaan vietyä läpi ruokailuun mennessä.
Kaikki aloittavat juoksumatkalla (60 m). Sen jälkeen siirrytään muille kilpailupaikoille:
- 1-2 lk. vauhditon pituushyppy ja pallonheitto
- 3-4 lk. korkeushyppy ja kuulantyöntö
- 5-6 lk. kuulantyöntö ja korkeushyppy

Toivottavasti osa huoltajista pääsisi auttamaan mittaamisissa ym.
Kaikki huoltajat ovat tervetulleita kannustamaan kisailijoita!

Syyskuussa alkavat uimahallikäyntimme. Ti 15.9. ovat uintivuorossa 1-2 ja 5-6 luokka. 3-4 luokan uintipäivä on ke 16.9.
Ohjeet (Oppilaan muistilista) uimahallikäynnistä on jaettu koteihin elokuussa koulun alkaessa.

Koulukuvaus on pe 18.9. klo 9.00 alkaen.

Omega ry:ssä on meneillään Alkuperäiskansojen äärelle
-kansainvälisyyskasvatushanke, painopisteenä Aasian alkuperäiskansat.
He järjestävät alakoululuokkien kansainvälisyyskasvatukseen kouluvierailuja, joiden yhteydessä he kertovat, mitä ovat alkuperäiskansat, keskustelevat aiheesta ja keskittyvät sitten johonkin tiettyyn alkuperäiskansaan myyttien, satujen, symboliikan ja taiteen avulla. Oppilaat saavat laatia ryhmissä teoksia, jotka laitetaan näytteille lokakuun lopussa järjestettävässä kulttuuritapahtumassa.
Virailujen vetäjinä toimivat pakolaisohjaaja Carmen Kaun ja
FM Lumi Sammallahti.
Rämälän koululle vierailijat saapuvat pe 25.9, jolloin alkuperäiskansojen äärelle pääsee 1-2 luokka. 3-4 ja 5-6 luokan vuoro on sitten pe 2.10.

Tänä syksynä Rämälän koululla on ilo ja kunnia aloittaa yhteistyö Suonsaaren vanhainkodin kanssa, olemme siis heidän kummikoulunsa. Yhteistyön tiimoilta järjestämme vanhainkotiin vierailuja, joiden tarkoituksen on tuoda iloa ja hyvää mieltä sekä arjenvaihtelua vanhuksille erilaisten esitysten ja tapaamisten merkeissä. Samalla myös oppilaat pääsevät tutustumaan vanhuksiin ja vanhainkodin toimintaan. Vierailuun pääsee kerrallaan osallistumaan n. 20 oppilasta (=taksiin mahtuva määrä).
Suonsaaren vanhainkoti hoitaa vierailuista aiheutuvat matkakustannukset.
Pyrimme valitsemaan vierailuihin oppilaita jokaiselta luokalta.
Ensimmäinen vierailupäivä on ke 30.9. n. klo 8.30.-11.00.


Tässä vielä opettajiemme sähköpostiosoitteet:
sanna-antila.kukkonen(a)edu.mikkeli.fi
minna.soini(a)edu.mikkeli.fi
kirsi-marja.hamonen(a)mikkeli.fi
Parhaiten opettajiin saa päivän aikana yhteyden puhelimitse puh. 224 046
(mieluiten välituntien aikana).





Syysiloa arkeen!
Kirsi-Marja

ELOKUUN TIEDOTE

Mikkelin kaupunki
Rämälän koulu
12.08.2009

ELOKUUN TIEDOTE

Kesä mennyt on, syksy saapuu…
Arki on koittanut ja tarmokkaina aloittelemme uutta lukuvuotta.

Elokuun ensimmäisellä kouluviikolla jokainen opettaja opettaa ainoastaan omaa luokkaansa eli vaihtotunteja emme tällä viikolla vielä järjestä. Ensi viikolla jatkamme sitten lukujärjestyksen mukaisesti.

Viikoilla 34-35 käsittelemme koko koulussa tärkeää aihetta, liikenneturvallisuutta. Kertaamme liikennekäyttäytymiseen liittyviä asioita.
Lisäksi järjestämme oppilaille piirustuskilpailun. Oppilaat äänestävät suosikkityötään ja eniten ääniä saanut piirustus valitaan syyskuussa jaettavan koulutiedotteen kansikuvaksi.

Koko koulun vanhempainillan pidämme ti 25.08.
Illassa kerromme koulun käytänteistä.
Tästä laitan vielä erillisen kutsun koteihin.

Koulukummitoimintaa jatkamme 1-2 -luokan ja
5-6 -luokan oppilaiden kesken järjestämällä aluksi yhteisen askartelutuokion.

Hyvää kouluvuotta 2009-2010!

Kirsi-Marja Hamonen